Pas på med Pir Pet! De store alarmselskaber lovpriser denne type sensor, og siger den med garanti virker sammen med husdyr. Dette er dog en sandhed med modifikationer. I teorien, så burde det hele virke perfekt, for producenterne har testet, og sagt det virker. I praksis, er det dog ikke så perfekt, og lad mig fortælle dig hvorfor.
Teknikken bag en rumføler
Jeg kunne skrive meget lange og kedelige tekster omkring teknikken bag, det vil jeg dog ikke kede dig med. Det eneste jeg vil fortælle, er hvad det er den reagerer på. De nye rumfølere som alarmselskaberne kører med, har to ting kombineret som de reagerer på – nemlig varme og bevægelse. Det er altså ikke nok at der er varme, det skal også bevæge sig. Dette er naturligvis for at stoppe fejlalarmer fra eksempelvis en radiator. Og her kommer pointen. For de dyrevenlige rumfølere (Pir Pet) fungerer på samme måde, men kan altså blive snydt. For selvom der skal mere til før de går i gang, kan de stadig sættes i gang af husdyr.
Det tricky for sådan en rumføler er hvis et husdyr f.eks. laver en pludselig bevægelse. Hvis nu vi siger at en kat hopper op i sofaen, giver det en stor og pludselig bevægelse, kombineret med varme fra katten. Dette eksempel har jeg været vidne til, har sat en dyrevenlig sensor i gang, som var testet til husdyr op til 35 kg! Og det vejede den kat altså langt fra! Jeg har mange andre eksempler, så den garanti du får, kan du ikke bruge til noget som helst!
Den korrekte løsning
Nu tænker du måske “Jamen, kan jeg så slet ikke få en tyverialarm, når jeg har husdyr i hjemmet?”. Og jo, det kan du sagtens. Det skal bare gøres rigtigt.
Skalsikring
En skalsikring betyder at der sættes en kontakt alle døre og vinduer, hvor der er adgang ind til huset. Metoden kan være utrolig dyr, hvis man har mange døre og vinduer. Som udgangspunkt, bliver løsningen dobbelt så dyr.
Rumfølere og deltilkobling
Alle nyere alarmsystemer har muligheden for “deltilkobling” eller “nattilkobling” som den også kaldes. Her sætter du en række bestemte sensorer til eller fra. Funktionen er lavet til at man kan aktivere alarmen mens man sover, så man sikrer sig mod ind-/udtrængning, men samtidig kan stå op og gå på toilet, uden at alarmen går. Man sætter altså de sensorer der normalt ville fange en på vejen til toilettet, ud af drift ved deltilkoblingen, og holder resten aktivere. Dem der eksempelvis sidder på indgangsdøren, vinduer, stuen osv. Deltilkoblingen kan også anvendes således, at man sørger for at de rum ens dyr færdes i, ikke er aktive under deltilkoblingen. Når dyrene så ikke er i huset, kan man lave den fulde tilkobling.
Glasbrudsdetektor
Nogle af selskaberne, eksempelvis Boligalarmer, tilbyder “Glasbrudsdetektoren”. Denne detektor kan simpelthen høre, om der bliver knust et vindue. Det smarte er, at der ikke skal sættes en kontakt på hvert enkelt vindue, men i stedet kan man sætte én sensor op, til at dække dem alle.